Arktis

I dag träffas fem utrikesministrar i Quebec för att bakom stängda dörrar dela upp resurserna i Arktis mellan sina länder. Det handlar om Ryssland, Kanada, USA, Danmark och Norge. Det är en oroväckande brist på öppenhet kring mötet. Sverige, Finland, Island och ursprungsbefolkningarna får inte en chans att säga sin mening om planerad oljeutvinning, fiske och annan industriell exploatering av Arktis.

Arktis står inför flera hot. Klimatförändringarna är ett, men de smältande isarna har också inneburit att förhållandena, som tidigare ansågs för hårda, har ändrats så att utvinning av naturresurser nu är tänkbart. Den industrifrämjande politik som lett till klimatförändringarna betyder paradoxalt nog att det blivit lättare för industrin att utnyttja Arktis tidigare istäckta delar.

Bristen på lagligt skydd av Arktis öppnar för ett ökat tryck på regionen och att det finns risk för ohämmad exploatering. Än så länge finns bara ett lapptäcke av frivilliga riktlinjer, med många luckor, och det saknas en instans som kontrollerar hur de efterföljs.

Länderna borde försöka skydda det känsliga Arktis, istället håller man ett stängt möte där man inriktar sig på att skära upp kakan sinsemellan och roffa åt sig så mycket som möjligt.

Gå med i facebook-gruppen Rädda Arktis!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0